Звернення до світової громади

Звернення до світової громади

Я, Вікторія Лисенко, власниця Victoria Museum, київського музею костюма та стилю 19-го століття, звертаюся до світової спільноти про допомогу в поширенні інформації щодо війни в України: культура повинна вціліти.

Victoria Museum, у 2021-му році визнаний одним із кращих музеїв Європи, вже три дні поспіль не просто закрив свої двері. Двері музею забиті дерев’яними дошками – і це красномовний приклад того, що сталося з культурою України під час війни.

Якщо хтось із зарубіжних колег ще має сумніви щодо обсягів конфлікту в Україні, – я підтверджую: у нас відбувається повномасштабна війна, яку розпочала Росія ще вісім років тому. Сьогодні в Києві, в одній із величніших європейських столиць із тисячолітньою історією, – є людські жертви та надзвичайні матеріальні збитки. Статистику вже сьогодні страшно читати: про спроби захопити стратегічні об’єкти, про зруйновані мости та будівлі, численні атаки, спрямовані на ЖИТЛОВІ квартали… Міські мешканці перелякані та шукають захисту в бомбосховищах і укриттях. Невідомість – лякає, та ще більше лякає відсутність активної позиції світової культурної спільноти щодо трагедії нашої країни. Ми благаємо про допомогу та звертаємося до всіх із проханням поширити інформацію про те, що у нас відбувається!

Наша країна як ніхто знає про те, що відбувається з культурними надбаннями під час війни. Знищення історичних будівель, крадіжки національних цінностей і приватних колекцій, знищення цілих культурних прошарків, вбивства цвіту нації – скільки разів такі злочини кривавими плямами вкривали нашу історію! Та зауважимо: віками ці рани наносить Україні її сусід – «братська» Росія!

Я створювала Victoria Museum у 2016-му році під час війни як відповідь на події в країні. На мою думку, саме культура є міцним тилом, який відокремлює країну від інших, акцентує її індивідуальність, засвідчує її історію. В музеї зібрана колекція, яка відображає принципово мирне життя середнього класу мешканців великих українських міст: Києва, Харкова, Одеси, Львова тощо. Сьогодні – ці ж міста та їхні звичайні мешканці страждають від тих самих злочинців, що і в 1917-му році!

Переворот 1917-го року на довгі роки знецінив навіть згадку про те, що Україна була європейською країною, зі своєю індивідуальністю, де плідно працювала інтелігенція – письменники, науковці, борці за права людей, поети, композитори, винахідники, інженери та інші люди, чиї ідеї та доробки – і сьогодні відомі далеко за межами нашої країни. Та й сьогодні, в 2022 році, наш агресивний сусід хоче знову скоїти такий самий злочин – знищити нашу країну, яка ментально, духовно та матеріально – почала кріпнути та зростати!

Будівля, в якій розташований Victoria Museum, пережила дві війни. В 2016-му році ми з чоловіком реставрували її власним коштом і створили всередині – інтелектуальні та культурні простори. Понад усе я хочу, аби ця унікальна будівля, як символ незламності киян, яка бачила на своєму віку чимало страждань – вистояла і в цій жахливій війні! Вже вісім років поспіль ми протистоїмо нападкам агресора. Останні три дні в Києві – артобстріли, вибухи, постріли: гинуть діти та мирні жителі, героїчно віддають свої життя військові… Я вірю в те, що ми переможемо, у тому числі з вашою допомогою!

Кажуть, Уїнстону Черчіллю якось принесли на розгляд бюджет країни. Він спитав: – А де ж витрати на культуру? – Так війна ж триває! Яка культура?! – Якщо немає культури, то навіщо ми тоді воюємо? Говорячи про сьогоднішній день, ми знаємо, навіщо воюємо та що захищаємо: наше майбутнє, нашу самобутність і нашу культуру.

Я звертаюся до світової спільноти з проханням допомогти вберегти культуру України, бойкотувати всі можливі російські культурні проекти, поширити світом інформацію про те, що у нас відбувається! Разом ми переможемо!

З повагою та вірою в майбутнє,
Вікторія Лисенко,
Засновниця Victoria Museum